Sjøvett

Den viktigste regelen enten du er på vannet eller ved vannet er at du må bruke redningsvest. Det like viktig som å bruke bilbelte når du er i bil.

Redningsvest er lurt fordi:

  • Den holder deg flytende i vannet uansett om du kan svømme eller ikke
  • Vesten har sterke farger og gjør at du synes
  • Den hjelper deg å holde deg på ryggen når du ligger i vannet.
  • Den holder deg litt varm
  • Vesten må passe til kroppen din. Den kan ikke være for stor eller for liten selv om den er riktig i forhold til vekten din.

Har du fått ny redingsvest er det lurt å prøve den i vannet. Dra til svømmehallen eller på badeplassen med en voksen, og kast deg uti vannet med vesten på. Gøy er det også!!

Vann er gøy!

Men vann kan være farlig av to grunner: Under vann kan man ikke puste, og vannet i Norge er kaldt. Husk at en redningsvest er ingen garanti for å bli snudd på ryggen, spesielt på grunt vann!

Når du er i båt

Du må ha på deg redningsvesten når du er i båt. Det er det din jobb å passe på. Den reglen gjelder i alle typer båter – også voksne må bruke vest!

Når du er langs stranden 

Når du leker, fisker eller samler på skjell må du alltid passe på at noen voksne vet hvor du er, og aller helst at de hele tiden kan se deg. Selvfølgelig må du ha på deg redningsvesten.

Når du er i vannet

Når du øver deg på å svømme uten redningsvest må du være sikker på at de voksne ser deg hele tiden. Du må aldri svømme eller bade alene. Det er kjempeviktig.

Til slutt – det viktigste av alt. ROP PÅ HJELP hvis du blir redd. Men du må aldri rope på hjelp bare for moro skyld.