Font

Havet myldrer av dyreliv!

Natural material
Human body, Hair, Head, Eye
Arthropod
Military aircraft, Fin, Airplane, Aviation, Font
Military aircraft, Fin, Airplane, Aviation, Font

1 år

10 år

50 år

100 år

200 år

300 år

400 år

500 år

Cloud, Sky, Liquid
Costume hat, Smile
Sky
Cloud, Sky, Azure
Cloud, Sky, Water

Papp er et relativt naturlig produkt fordi det er laget av et fornybart råmateriale som treverk eller resirkulert papir. Naturen bruker ca en til to måneder på å bryte det ned.

Pappeske

ca 1 - 2 måneder

Et eple vokser naturlig i naturen vår, og det er derfor lett å bryte ned. Fra det er kastet i havet til det er helt oppløst går det ca 2 måneder

EPLE

ca 1 - 2 måneder

Glass bruker veldig lang tid på å brytes ned. Glass gjør derimot liten skade på naturen når det brytes ned, men produksjon av glass er forurensende. Husk derfor å pante tomflasker, sånn at vi kan bruke de på nytt!

Glassflaske

Over 1000 år

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen. Når den brytes ned så brytes den opp i mindre og mindre biter. Dette kaller vi mikroplast, og er noe som dyrene og fiskene tror er mat. Når de spiser det så blir de syke. Derfor panter vi heller flaskene i butikken.

Plastflaske

ca 400 år

En brusboks er laget av aluminium. Denne  ruster ikke slik som andre metaller kan gjøre, og bruker derfor lengre tid på å brytes ned. I naturen bruker den ca 200 år på å bli borte. De fleste brusbokser kan i dag pantes, og derfor bør vi heller gjøre dette.

Brusboks

ca 200 år

Bildekk av gummi brytes på samme måte som plast ned til mindre biter som vi kaller mikroplast. Dekkslitasje på veier og forsøpling av disse står for ca 1/4 av all mikroplasten som dannes i Norge. Denne mikroplasten er skadelig for livet i havet

Bildekk

ca 80 år

Isopor lage av forskjellige typer stoffer. Noen tyoer løser seg opp etter ca 50 år, mens andre typer kan bruke mellom 500 - 800 år på å brytes ned. Også isopor blir til mikroplast i nedbrytningsprosessen. Mikroplasten gjør dyrene i havet syke da de tror det er mat.

Isopor

ca 50 år

Nylon i fiskegarn og fiskesnører er veldig motstandsdyktig for nedbrytning av naturen, og kan derfor ligge i havet over 600år. Når det brytes ned blir det til mikroplast som dyrene i havet spiser og som gjør dem syke.

Fiskegarn

ca 600 år

En hermetikkboks brytes ned i naturen på 50-80 år. Dette er ikke så lenge sammelignet med feks plast og aluminium, men dersom du kaster denne i naturen, så ligger den der så lenge du lever. Derfor har vi egen søppelkasse for slike bokser, slik at den kan gjennvinnes.

Hermetikkboks

ca 50-80 år

Avispapir løser seg fort opp i naturen, og er sånn sett ikke skadelig for miljøet. Derimot er produksjonen av papiret noe forurensende. Derfor er det bedre å resirkulere papiret slik at det kan brukes til nytt avispapir, papp, dopapir eller annet papir.

Avispapir

ca 6 uker

En plastpose brytes opp på ca 20 år. Da har naturen brutt plasten opp til mikroplast, som spises opp av dyrene i havet. Plast er også veldig forurensende å produsere, blant annet fordi man trenger mye olje for å lage plast. Plasten skal derfor leveres til gjennvinning,

Plastpose

10 - 20 år

Mye av treverket vi bruker på land er behandlet med maling eller annen beskyttelse. Malingen er laget nettopp for å hindre treverke i å råtne på grunn av at naturen forsøker å bryte det ned. Malt treverk kan derfor ligge lenge i vannet før det brytes opp av naturen.

Malt treverk

ca 13 år

Eple - ca 1 - 2 måneder

Avis - ca 6 uker

Pappeske -ca 1-2 måneder

Plastpose - ca 10-12 år

Malt treverk - ca 13 år

Isopor - ca 50 år

Bildekk - ca 80 år

Blikkboks - 50-80 år

Brusboks - ca 200 år

Plastflaske - ca 400 år

Garn - ca 600 år

Glassflaske - over 1000 år

Jaw, Dinosaur, Extinction, Fish, Fin

Vet du hvorfor søppel ikke må kastes i havet? Søppelet gjør nemlig dyrene og fiskene veldig syke, og da har de det ikke noe bra...

Visste du at det er mange typer søppel som ikke blir borte av seg selv hvis det bare kastes i naturen? Plast for eksempel blir aldri helt borte, men naturen bryter det ned til mindre og mindre biter. I havet så finnes det i dag masse bittesmå plastbiter som fiskene tror er mat... Når de spiser dette får de veldig vondt i magen!

Under kan du se noen eksempler på søppel, og hvor lenge det blir værende i naturen hvis det ikke blir kastet i søppelkassen.

Ducks, geese and swans, Bird, Beak, Cartoon, Tableware, Waterfowl
Gesture

Trykk på de forskellige søppelvariantene, og se hvorfor du alltid må kaste søppelet i søppelkassen

Vet du hvor lang tid naturen og havet bruker på å rydde opp søppelet etter oss? Se under da vel!

Naturen og havet vårt er viktig for oss!