Når makrellen er i fjorden er du garantert fisk!

Med sommer, sol og varme i vannet kommer makrellen i store stimer. Har du prøvd å fiske makrell? Den biter på uansett, og er veldig morsom å ha på kroken! I tillegg er den kjempegod å spise! Fisker du selv, smaker det selvsagt ekstra godt!!!

Makrellen er en glupsk rovfisk som jager småsild i stim, og siden makrellen bare er aktiv i fjordene langs kysten om sommeren, er den et sikkert tegn på sol, sommer og ferietid!

Det beste av alt er at den er utrolig bitevillig når den først er i nærheten. Ofte kan du se det nærmest koker i vannflaten mens måkene stuper i havet. Da er det gjerne en stim med småsild som er presset opp av massevis av sultne makrell på jakt. Får du kastet en sluk eller hekle i nærheten er du nærmest garantert napp! Har du ikke fisket så mye før er dette utrolig morsomt!

Makrellen er utrolig sterk og gir deg kamp fra første stund. En voksen makrell kan bli rundt 2-3 kg, men er vanligst rundt 700 gram. De unge mindre krabatene kalles for pir.

Makrellen har ikke svømmeblære og må derfor alltid holde seg i bevegelse. Den er lynrask og beveger seg raskt inn og ut av fjordene, så det er viktig å følge med på aktivitet på overflaten. Ofte er makrellstimene så store at man får fisk uansett.

Slik får du makrell fra land og båt:

Fisker du fra land trenger du en fiskestang, snelle og sluker som på bildet over. Siden makrellen er så grådig er det ikke så nøye hvordan sluken ser ut, bare du klarer å få den et stykke ut fra land. La sluken synke noen sekunder og svei inn.
Er du heldig hugger den til så du virkelig kjenner det. Det er viktig å fortsette å sveive så det ikke blir slakk på snøret.

Fisker du fra båt er det ofte bare å slippe ut snøret og ikke la det gå helt til bunnen. Fra båt er det også veldig effektivt å bruke hekle med flere blanke eller fantasifulle kroker, med en sluk i bunn. Da er det ikke uvanlig å få 2 eller flere på en gang! Hvis båten kjører sakte kan du også dorge. Da slipper du ut passe mengde snøre, og lar hele stasen henge etter båten til fisken biter.

Husk å bruke redningsvest uansett om du fisker fra båt eller land!