De mest kjente bløtdyrene er snegler, muslinger og blekkspruter. De fleste bløtdyr lever i saltvann, men du finner også noen få arter i ferskvann og på land. Det finnes ca 60 000 forskjellige arter bløtdyr.
Klikk på bildene under for å bli bedre kjent med noen av bløtdyrene.
1: Sandskjell: Avlangt og hvitt skjell som trives best på sandbunn og på grunt vann. Kan ikke forflytte seg, så det lever på det samme stedet hele livet.2: Tårnsnegl: Kveiler seg opp i en spiral, og ligner på et kirkespir. Sneglehuset kan bli 5-6 cm høyt og ca 1,5 cm bredt.3: Hjerteskjell: Hjerteskjellet har en gulhvit farge, og består av to like og tykke skjell.4: Kamskjell: Kamskjellene er lette å kjenne igjen på grunn av sin karakteristiske form.5: Albueskjell: Ligner mest et skjell, men dyret inni er en snegl. Finnes på svaberg og på grunt vann langs hele kysten. I Norge finner du flere typer albueskjell.6: Butt strandsnegl: Sneglen mangler den typiske toppen, og er nærmest eggformet. Fargen varierer fra gul og oransje til grågrønn.7: Vanlig strandsnegl er ganske spiss på toppen, og har en farge som varierer fra gråbrun til gul. Strandsneglene er god mat, som både kan spises rå eller aller helst kokt.8: Blåskjell: låskjellet er den vanligste muslingen langs kysten. Finnes i klaser på dyp fra 0 – 10 meter.9: Kongesnegl er en rovsnegl, og kan for eksempel spise kjøttet av fisk som er fanget i garn. Vanlig ned til ca. 100 meters dyp langs hele kysten.10: Knivskjellet trives best i sand på grunt vann, og er vanlig langs kysten nord til Troms. Knivskjellet brukes som mat i mange land, men få spiser det i Norge.11: Purpursneglen er en rovsnegl, som stort sett lever av andre snegler. Den får tak i maten ved å bore hull på skjellet med tungen.12: O-skjell: Ligner litt på blåskjellet, men er vanligvis større og ikke så spisst på enden som sin slektning.
Sandskjell: Avlangt og hvitt skjell som trives best på sandbunn og på grunt vann. Kan ikke forflytte seg, så det lever på det samme stedet hele livet.
Tårnsnegl: Kveiler seg opp i en spiral, og ligner på et kirkespir. Sneglehuset kan bli 5-6 cm høyt og ca 1,5 cm bredt.
Hjerteskjell: Hjerteskjellet har en gulhvit farge, og består av to like og tykke skjell.
Kamskjell: Kamskjellene er lette å kjenne igjen på grunn av sin karakteristiske form.
Albueskjell: Ligner mest et skjell, men dyret inni er en snegl. Finnes på svaberg og på grunt vann langs hele kysten. I Norge finner du flere typer albueskjell.
Butt strandsnegl: Sneglen mangler den typiske toppen, og er nærmest eggformet. Fargen varierer fra gul og oransje til grågrønn.
Vanlig strandsnegl er ganske spiss på toppen, og har en farge som varierer fra gråbrun til gul. Strandsneglene er god mat, som både kan spises rå eller aller helst kokt.
Blåskjell: låskjellet er den vanligste muslingen langs kysten. Finnes i klaser på dyp fra 0 – 10 meter.
Kongesnegl er en rovsnegl, og kan for eksempel spise kjøttet av fisk som er fanget i garn. Vanlig ned til ca. 100 meters dyp langs hele kysten.
Knivskjellet trives best i sand på grunt vann, og er vanlig langs kysten nord til Troms. Knivskjellet brukes som mat i mange land, men få spiser det i Norge.
Purpursneglen er en rovsnegl, som stort sett lever av andre snegler. Den får tak i maten ved å bore hull på skjellet med tungen.
O-skjell: Ligner litt på blåskjellet, men er vanligvis større og ikke så spisst på enden som sin slektning.